Oküler Alerji

Gözlerde alerjik reaksiyonlar duyarlı olduğumuz alerjenlerle karşılaştığımızda ortaya çıkar. Bu reaksiyonlar alerjik konjunktivit ya da oküler (göz) alerjisi olarak adlandırılır. Alerjenler gözümüzde bağışıklık sistemini uyararak tıpkı diğer organlarda olduğu gibi IgE aracılı reaksiyon başlatır. Başlıca mast hücrelerinden olmak üzere histamin benzeri maddeler salınımına neden olarak kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelmesine neden olur. Ayrıca reaksiyonun devamında bir çok hücre bu bölgeye göç ederek inflamasyon başlatırlar. Sonuçta gözlerde yaşarma, şişlik, kızarıklık, kaşıntı gibi çok rahatsız edici bulgular gelişir.

Göz alerjileri çoğunlukla mevsimsel karakterdedir. Polenler, mantar sporları bahsettiğimiz şikayetlere neden olurlar. Ev ya da iş yerinde bu alerjenler ile karşılaşılmadığında hastalar rahat ederken dış ortama çıktığında şikayetleri başlar. Bu konuda havadaki alerjen (polen, mantar sporu) yoğunluğunun bilinmesi hastalar için önemlidir.

Ev içerisindeki alerjenler de (evcil hayvanlar, ev tozu akarları) gözde alerjiye neden olabilir. Ev temizliği sırasında ya da evcil hayvanların sevilmesinden sonra şikayetlerin ortaya çıkması ya da artması tanı açısından önemli ipuçları taşır. Bu hastalar çevresel önlemleri gereği gibi aldığında oldukça rahat edeceklerini bilmelidirler.

Göz alerjileri son derece rahatsız edici bir durumdur. Kozmetik olarak kırmızı bir göz görmede sorunların yaşanması hastaların yaşam kalitesini de olumsuz etkiler. Gözün enfeksiyonları ve yabancı cisim gibi durumlarda benzer semptomlar ortaya çıkabilir. Bu konuda hekiminizin önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerekir.

Semptomlar ve Tanı

Alerjik konjunktivitli hastalarda semptomlar çok tipiktir. Tanı konusunda çoğunlukla zorluk çekilmez. Sadece ayırıcı tanı açısından dikkatli olunması gerekir.

  • Göz alerjilerinde semptomlar
  • Gözlerde yaşarma
  • Kaşıntı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Kızarıklık
  • Çapaklanma
  • Göz kapaklarında şişlik

Semptomlar alerjenler ile karşılaşıldığında ortaya çıkması önemlidir. Bu bulgular tek başına olabileceği gibi alerjik rinit ile beraber de olabilir. Hastaların öyküsünde mevsimsel ya da bazı aktiviteler sırasında ortaya çıkması, tekrarlayıcı nitelikte olması gibi bilgiler edinilebilir.

Referans:

Göz Alerjileri - Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Erişim Tarihi 01.11.2020